Välj en sida

Klimatneutralt kontorshus till Polisen

Castellum –  Korsningen

Så blev Castellums unika byggnad film

”Tant Sara träffar väldigt rätt”

När ett av Sveriges allra första klimatneutrala kontorshus växte fram fick Tant Sara i uppdrag att göra en film om det, en film som sticker ut. 
– De har en otrolig förmåga att omvandla det jag själv inte kan sätta ord på till något filmiskt, konstaterar Castellums marknadschef Malin Håkansson. 

I kvarteret Korsningen i centrala Örebro har Castellum skapat världens första klimatneutrala polislokal. Spektakulärt och unikt på flera sätt, huset är nämligen byggt i trä och är koldioxidneutralt. Och är det så där spektakulärt, ja då är det klart att det ska förevigas. 

– Det känns ju trist att komma på två år senare att man inte har dokumenterat det från början, säger Malin Håkansson.

”Ett annorlunda snitt”

Det Castellum ville ha var en film om resan från start till mål, alltså till färdigt kontorshus. En film som berättar om mer än det rent byggnadstekniska, som också ger en känsla av hur det är att arbeta i en sådan miljö. 

– Visst ville vi förmedla hur otroligt unikt projektet är men det finns också superspännande psykosociala aspekter, rena och skära hälsoaspekter, som vi ville lyfta, säger Malin Håkansson.

Lyckades man med det? 

– Ja! Jag tycker att filmen skapar en jättefin känsla, den är annorlunda mot andra filmer i vår bransch. Den sticker ut och har ett annorlunda snitt. Slutresultatet blev verkligen jättebra.

”Omvandlar det jag säger”

Att kunna förklara något stort, unikt och komplext – som kvarteret Korsningen – kräver sin research.

– För Tant Saras del handlade det nästan om att lära sig lite för mycket om alltihop, för att sedan kunna berätta om varför det är så unikt och för att få till bra intervjuer. De fick verkligen göra sin research med oss, arkitekterna och byggfirman, berättar Malin Håkansson och fortsätter: 

– Jag, som beställare, kan ju veta vad jag vill åt men det kan vara svårt att själv visualisera det. Tant Saras styrka är deras otroliga förmåga att omvandla det jag säger – utifrån hjärtat och mina egna känslor – till något filmiskt. De träffar väldigt rätt, även när jag inte själv kan sätta ord på det.

Foto & redigering: Simon Häggmyr
Manus & regi: Sara Blomqvist 
Kund: Castellum, Malin Håkansson

Vår webbplats använder Cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du villkoren för dessa.